Dávné spojení s Austrálií

29.1.2013

Dlouhou dobu jsme předpokládali, že původní obyvatelé Austrálie osídlili tento kontinent před 45 tisíci lety a od té doby žili bez kontaktu s okolním světem. Irina Pugach se svými kolegy z lipského Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie zjistila, že před 4.000 lety se v Austrálii objevují geny původem z Indie. V téže době se tam poprvé objevuje divoký pes dingo a mění se kamenné nástroje i složení stravy. Zřejmě v té době došlo k dočasnému kontaktu mezi oběma kulturami.

Za zmínku stojí i etymologie současného pojmenování původních obyvatel Austrálie, které nazýváme aboridžinci. Pochází to z anglického slova „Aboriginals“, které ve své původní podobě „aboriginals“ znamená jakékoli původní obyvatele, nejenom Austrálie. Původní české pojmenování „australští černoši“ je již zcela zapomenuto. Občas se můžeme setkat s pojmenováním austrálci.

Prof. Dr. Arnošt Kotyk 22.2.2013: Pracovníci z Ústavu vývojové antropologie v Lipsku ke svým závěrům dospěli na základě analýzy genetických variací 344 lidí, včetně australských aboriginů a lidí z Afriky, Indie a jihovýchodní Asie. Zjistili, že k první migraci z Afriky došlo před 36 000 lety, další pak z Indie před 4230 lety. Archeologické nálezy svědčí o rychlých změnách v nástrojové technice přibližně před 4000 lety.

 
Odeslat komentář k článku "Dávné spojení s Austrálií "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dávné spojení s Austrálií " e-mailem

Diskuse/Aktualizace